Roam like at home – zakelijke abonnementen

Dure buitenlandbundels, hoge prijzen voor internetgebruik en betalen voor het ontvangen van telefoongesprekken? Vanaf 15 juni 2017 is dat verleden tijd. De tarieven voor roamen binnen de Europese Unie worden gelijkgetrokken. Dit betekent dat u overal in de EU belt, sms’t en internet uit uw bundel, gewoon zoals u in Nederland gewend bent.

Om welke landen gaat het?

België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Litouwen; Luxemburg; Malta; Oostenrijk; Polen; Portugal; Roemenië; Slovenië; Slowakije; Spanje; Tsjechië; Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) en Zweden. Ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein gaan de regels voor mobiel gebruik in de EU overnemen. Let op wanneer u naar een overzees gebied gaat. Bij overzeese gebieden die buiten de EU-regelgeving vallen mogen aanbieders zelf de prijzen bepalen. 

Spelregels

Telecomaanbieders mogen een fair use policy toepassen om misbruik te voorkomen. De aanbieder moet u vooraf informeren over de fair use policy en moet een waarschuwing geven als u uw limiet bereikt. Als u uw limiet heeft bereikt, mogen aanbieders maximaal de volgende bedragen in rekening brengen: € 0,032 per minuut voor bellen, € 0,01 per sms voor sms’en en € 7,70 per gigabyte voor internetten (exclusief BTW). 

Onbeperkt data abonnement

Als u een onbeperkt internet abonnement heeft, mag de aanbieder de hoeveelheid data voor roaming beperken tot een redelijke hoeveelheid. Als redelijk wordt 2 GB per € 7,70 aan abonnementskosten gezien. Voor elke € 7,70 die u maandelijks aan uw aanbieder betaalt, krijgt u 2 GB aan data in het buitenland.

Rekenvoorbeeld: als u een onbeperkt internetten abonnement hebt voor € 20 (exclusief BTW) per maand, heeft u in ieder geval recht op (20 : 7,70) x 2 = 5 GB binnen de EU. Als u meer dan 5 GB verbruikt, mag de aanbieder een toeslag van € 7,70 (exclusief BTW) per GB rekenen. De aanbieder moet u hierover vooraf informeren en een waarschuwing geven als u uw limiet bereikt.

Abonnement met databundel 

Als u een goedkoop abonnement heeft mag de aanbieder de hoeveelheid data voor roaming beperken tot een redelijke hoeveelheid. Voor elke € 7,70 die u maandelijks aan uw aanbieder betaalt, krijgt u 2 GB aan data in het buitenland. Maar u krijgt maximaal de hoeveelheid data die u in Nederland ook hebt. Als goedkoop abonnement wordt gezien, een abonnement waarbij de kosten per GB lager zijn dan € 7,70. U kunt dit berekenen door de maandelijkse abonnementskosten (exclusief BTW) te delen door het aantal GB’s dat u daarvoor krijgt.  

Bellen en sms’en vanuit Nederland naar een EU land

Bellen of sms-en vanuit Nederland naar een ander EU-land valt niet onder roaming. Voor het bellen en sms’en vanuit Nederland naar een EU land kunnen andere tarieven van toepassing zijn. Vraag dit na bij uw aanbieder.

Langer dan vier maanden in het buitenland?

De regel is dat zolang u uw telefoon meer thuis gebruikt dan in het buitenland, u kunt roamen tegen landelijke tarieven. De aanbieder kijkt hierbij steeds vier maanden terug.  Als de aanbieder constateert dat u uw telefoon meer in het buitenland dan thuis gebruikt  krijgt u een waarschuwing. Vanaf dat moment mag de aanbieder een toeslag rekenen van maximaal € 0,032 per minuut voor bellen, € 0,01 per sms voor sms’en en € 7,70 per gigabyte voor internetten (exclusief BTW). Woont u in een grensgebied en maakt uw telefoon contact met het netwerk in Nederland en een buurland, dan moet u er voor zorgen dat uw mobiel ten minste één keer per dag contact heeft met het thuisnetwerk. Op die manier wordt de dag niet gerekend als roaming dag.