Alles wat je moet weten over vast mobiel integratie

Vast mobiel integratie is een welbekende integratie onder telecomaanbieders. Hoewel de vraag naar vast mobiel integratie snel toeneemt, weten veel bedrijven niet precies wat deze integratie inhoudt.

In deze blog neem ik je mee in de wereld van vast mobiel integratie en leg ik alles uit dat je moet weten.

Wat is vast mobiel integratie?

Vast mobiel integratie is het integreren van mobiele toestellen in de vaste telefonie omgeving. Het mobiele toestel gedraagt zich vanaf dat moment als vast toestel. Dit betekent bijvoorbeeld dat je vanaf je mobiel eenvoudig kunt doorverbinden, alle functietoetsen van je deskphone kunt gebruiken en uitbelt met het bedrijfsnummer.

Echter zit er een groot verschil tussen de vast mobiel integratie die door verschillende partijen wordt aangeboden. Zo biedt een overgroot deel van de aanbieders slechts een gedeeltelijke vast mobiel integratie aan.

Hoe werkt vast mobiel integratie?

Om te begrijpen hoe de vast mobiel integratie werkt heb je wat kennis nodig over de VoIP telefooncentrale. Mocht je nog niet weten wat een VoIP telefooncentrale is, lees dan even dit artikel over VoIP telefonie.

De vast mobiel integratie werkt met een speciale SIM-kaart die gekoppeld wordt aan je eigen VoIP telefooncentrale. Omdat deze SIM-kaart verbinding via het GSM netwerk maakt met de telefooncentrale, kan het mobiele toestel vervolgens gebruikmaken van alle functionaliteiten die de telefooncentrale biedt.

Wat kan ik met de vast mobiel integratie?

De vast mobiel integratie zorgt er dus voor dat het mobiele toestel zich gedraagt als vast toestel. Dit betekent dat je net zo veel kan op je mobiel als op je vaste toestel. Je hebt zelfs geen vast toestel meer nodig. Omdat de integratie werkt op basis van een SIM-kaart, maakt het niet uit welk toestel je gebruikt: een Nokia 3310 of een iPhone 10.

Je vaste nummer op je smartphone
Je belt uit met je vaste bedrijfsnummer (bijvoorbeeld 085 1119 119) via je mobiel. Word je gebeld op je vaste nummer, dan komt het gesprek gewoon binnen op je mobiel.

Eenvoudig doorverbinden
Je kunt bellers eenvoudig doorverbinden naar bijvoorbeeld een collega, net zo makkelijk als op je vaste toestel.

Presence
Jouw collega’s kunnen zien of je in gesprek bent of niet. Zo hoeft bijvoorbeeld de receptioniste nooit meer eindeloos door te verbinden, maar ziet zij direct of een medewerker beschikbaar is of niet.

Opnemen van telefoongesprekken
Alle gesprekken die worden gevoerd kunnen worden opgenomen. Dit is handig om gemaakte afspraken later terug te luisteren of om personeel te trainen aan de hand van gevoerde gesprekken.

Mobiele gesprekken onderdeel van de bedrijfsrapportages
Alle mobiele gesprekken worden opgenomen in de rapportages. Hoe lang is iemand ingelogd geweest, hoeveel gesprekken zijn gevoerd, en hoe lang hebben klanten gemiddeld in de wacht gestaan?

Telefonie bij één leverancier en op één factuur
Als je voor de vast mobiel integratie kiest, kun je de bedrijfstelefonie eenvoudig en bij één leverancier regelen. Zo heb je de SIP trunk, de telefooncentrale en de vast mobiel integratie binnen één omgeving.

Waarom is vast mobiel een verbetering?

Op dit moment werken bedrijven heel vaak met een vast nummer en met een mobiel nummer. Soms staat het vaste nummer doorgeschakeld naar de mobiel, maar als een medewerker vervolgens een klant moet bellen, belt deze met zijn of haar (privé) 06 nummer.

De vast mobiel integratie is een mooie oplossing omdat al het zakelijke verkeer op één plek terecht komt onafhankelijk van de locatie van de medewerker. Hierdoor kan iedereen werken waar hij of zij wil.

Let op!

Er zit een groot verschil in “vast mobiel integratie” bij verschillende providers.
De meeste grote providers zien het doorschakelen van je vaste nummer naar mobiel en het bellen met een vast nummer als vast mobiel integratie. Op dit moment zijn de mogelijkheden bij de grote providers beperkt. Zij bieden slechts een klein deel van de functionaliteiten van de vast mobiel integratie aan.

Omdat de SIM-kaart registreert op de VoIP telefooncentrale, kunnen VoIP aanbieders die een zeer kostbare integratie hebben gemaakt met meerdere providers een echte vast mobiel integratie leveren. Alleen partijen die werken met een aanbieder die rechtstreeks op het netwerk van een operator SIM-kaarten kan registreren, kunnen zeggen dat zij échte vast-mobiel integratie leveren.

Hieronder zie je hoe de vast mobiel integratie werkt.

Informeer dus goed naar wat wordt verstaan onder de vast mobiel integratie. Kan de presence status van medewerkers bijvoorbeeld ingezien worden (in gesprek ja of nee). Kunnen gesprekken worden opgenomen of niet?

De implementatie binnen een bestaande telefonie-omgeving

Wanneer een vast mobiel integratie wordt aangeschaft gaat dit in samenwerking met een VoIP telefooncentrale. Veelal van één leverancier, dus wanneer je een vast mobiel integratie van een bepaalde leverancier wilt aanschaffen, zal tevens de telefooncentrale van die specifieke leverancier gebruikt moeten worden omdat de SIM-kaarten zich aanmelden op de telefooncentrale.

Dit betekent echter niet dat je niet kunt kiezen voor Vodafone of T-Mobile. Wij werken bijvoorbeeld met beide en hebben onze SIM-kaarten zo geprogrammeerd dat deze werken in samenwerking met onze telefooncentrale. Je ontvangt van ons dan een Voclarion SIM-kaart die werkt op het Vodafone of T-Mobile netwerk.

Klantvriendelijkheid

Vanuit het oogpunt van de klant is het fijn om direct geholpen te worden. Klanten kunnen je nu overal bereiken; of je nu in de auto, in de vergaderruimte of achter je bureau zit. Heb je even geen tijd om te antwoorden? Dan kun je eenvoudig instellen dat als je je telefoon weigert of niet opneemt, de beller wordt doorgeschakeld met jouw collega of met de receptie.

Vast mobiel integratie met een VoIP app

Tegenwoordig zijn er apps op de markt waarbij je een deel van de vast mobiel integratie functies via een app, Met de app bel je uit met het zakelijke vaste nummer, zie je de beschikbaarheidsstatus en kunnen gesprekken opgenomen worden.

Anders dan bij de SIM-kaart integratie kan met de vast mobiel integratie via een app:

  • Een status boodschap worden ingevoerd
  • Met één klik op de knop je nummer doorschakelen
  • Collega’s of klanten opzoeken in het bedrijfstelefoonboek

De app is handig voor medewerkers die af en toe moeten bellen met hun mobiele telefoon of als jullie veel flexwerkers/tijdelijk personeel in dienst hebben. Het enige dat moet worden gedaan, is de app downloaden, het technische team inloggegevens laten aanmaken en de (tijdelijke)medewerker kan direct bellen en is direct opgenomen in het telefoonboek.

Financieel

De prijs voor oproepen is bij vast-mobiel integratie gebaseerd op mobiele verbruikskosten en ligt over het algemeen hoger dan het gebruik van een vast toestel. Echter, het intern bellen tussen vast-mobiel gebruikers en vaste telefoongebruikers (zowel onderling als kruislings) is afgekocht, en dus volledig en onbeperkt kosteloos. Bij een organisatie waarin veel intern gebeld wordt, is vast-mobiel integratie dus een voordelige oplossing met veel functionaliteit.

Conclusie

Vast mobiel integratie is het integreren van mobiele toestellen in de vaste telefonie omgeving. Er zijn verschillende manieren waarop dit wordt gedaan. Sommige aanbieders noemen het doorschakelen van het vaste nummer naar de mobiele telefoon al een vast mobiel integratie terwijl de volledige vast mobiel integratie alle functionaliteiten biedt die je op je deskphone kunt uitvoeren.

Medewerkers plaats onafhankelijk kunnen laten werken is de basisbehoefte als bedrijven zoeken naar een vast mobiel integratie. Bedrijven die voorlopen zoeken daarnaast meerdere functionaliteiten zoals het opnemen van gesprekken, het doorverbinden naar interne en externe nummers via de mobiel en de presence status van medewerkers.

Medewerkers die zakelijk gebruik willen maken van hun privé smartphone, kiezen voor de vast mobiel app. Deze app zorgt ervoor dat medewerkers uit kunnen bellen met het zakelijke nummer en eenvoudig nummers van collega’s op kunnen zoeken in het telefoonboek.

Laat je goed voorlichten over de mogelijkheden voor het integreren van de mobiele toestellen in de vaste telefonie-omgeving. Er zijn verschillende wegen naar Rome met elk zijn voor en nadelen.

Meer informatie over de implementatie van VoIP en de vast mobiel integratie?

Download onze whitepaper en lees alles over de implementatie van VoIP telefonie.