Verborgen kosten van jouw PBX

Total Cost of Ownership van telefoonsystemen (deel 2 van 4)

Het begrijpen van TCO gaat verder dan het beoordelen van installatie- en onderhoudskosten. Verborgen kosten kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het langetermijn perspectief van jouw communicatiesysteeminvestering.

Energieverbruik en milieu-impact

Een traditionele PBX verbruikt meer energie vanwege de fysieke apparatuur die nodig is om het systeem te laten draaien, inclusief servers en telefoon hardware. De ecologische voetafdruk is ook groter, gezien de behoefte aan hardware productie en uiteindelijke verwijdering.

VoIP is energiezuiniger vanwege de afhankelijkheid van bestaande internet infrastructuur en op de cloud gebaseerde services, wat de noodzaak van on-premises hardware vermindert. Deze efficiëntie verlaagt niet alleen energierekeningen, maar ondersteunt ook de bedrijfs duurzaamheidsdoelen.

Software-updates en compatibiliteitsproblemen

Een on premise PBX brengt extra kosten met zich mee vanwege handmatige updates en issues waarbij hardware en systeem aanpassingen technisch niet goed met elkaar overweg kunnen. Dit laatste komt vooral voor bij het integreren van nieuwe hardware of wanneer fabrikanten de ondersteuning voor oudere systemen stopzetten.

VoIP biedt het voordeel van naadloze, vaak automatische software-updates, waardoor compatibiliteit en toegang tot de nieuwste functies zonder aanzienlijke extra kosten worden gegarandeerd. Bovendien is VoIP makkelijker te testen in een testomgeving voordat je met de productie omgeving de transitie maakt naar een nieuwe versie.

Trainings- en adoptiekosten

Het gebruiksgemak en de vertrouwde interface van VoIP-systemen kunnen de trainingskosten verlagen en de adoptie onder het personeel versnellen. Omgekeerd kunnen traditionele systemen, hoewel bekend, mogelijk meer diepgaande training vereisen voor geavanceerde functies of nieuwe hardware, wat van invloed is op jouw TCO.

Met het toevoegen van verborgen kosten aan jouw TCO berekeningen ben je er nog niet. De mate van flexibiliteit en schaalbaarheid waar jouw bedrijf behoefte aan heeft is ook van invloed op de TCO van telefonie systemen. Daarnaast speelt de duurzaamheid van het systeem en de impact van technologische veroudering van de gekozen oplossing ook een rol bij het bepalen van de totale kosten over de levensduur van het systeem. Lees hier meer over in deel 3 van onze TCO blogserie.