VoIP maakt thuiswerken mogelijk

Thuiswerken is een werkwijze die steeds meer en meer bedrijven goed keuren en waarvoor toestemming wordt gegeven aan de medewerker. Want toestemming is wel belangrijk, niet vanuit een HR-gedachte, maar vanuit een veiligheid aspect. Voor een IT-afdeling is het belangrijk om te weten hoe veilig de verbinding naar de thuislocatie is en welke rechten er worden verleend aan een thuiswerker voor toegang op het bedrijfsnetwerk vanuit huis.

Ook is thuiswerken meer mogelijk, daar veel bedrijven de overstap hebben gemaakt op VoIP telefonie en zodoende kan data en spraak over dezelfde datalijn verlopen. Er is geen ISDN of analoge verbinding meer nodig voor spraak.

Voordelen thuiswerken

Het voordeel van thuiswerken is dat een medewerker niet meer naar kantoor hoeft om te werken, maar dit vanuit een flexibele locatie kan doen. Hij of zij is thuis bereikbaar onder het bedrijfsnummer en bij een goede VoIP verbinding kan men ook intern doorverbinden en via het bedrijfsnetwerk gesprekken voeren met collega’s die wel op kantoor zijn. Ook kan thuiswerken ingezet worden bij werknemers die langdurig ziek zijn, maar wel in staat zijn om te werken. De werkplek is nu flexibel, de flex-werkplek, maar ook de bedrijfsvoering kan worden gedaan vanuit de thuis locatie en is dus ook flexibel.

Om voor een medewerker thuiswerken mogelijk te maken is een veilige verbinding nodig. Een thuisnetwerk is niet hetzelfde als het bedrijfsnetwerk. Moet een IT- afdeling dan rekening houden met de modem en de internetaansluiting bij iemand thuis of kan men gewoon een veilige data lijn opbouwen en koppelen aan het bedrijfsnetwerk? Dit zijn vraagstukken die IT afdelingen bezig houdt. De bekendste manier om vanuit huis te kunnen werken is om een VPN verbinding te maken. Een VPN is een Virtual Private Network.

 

Thuiswerken infrastructuur

Een Virtual Private Network (oftewel VPN) is een privé netwerk via een openbaar netwerk, zoals de internetconnectie thuis. De VPN verbinding zorgt ervoor dat een gebruiker het internetverkeer via een aparte weg met een beveiligde verbinding laat lopen. Hierdoor lijkt het alsof de gebruiker zich op de locatie van de beveiligde server bevindt. In praktijk houdt dit in dat het internetverkeer versleuteld (beveiligd) is en de locatie en identiteit van de gebruikers verborgen wordt.

U kunt op deze manier een veilige toegang verkrijgen op het netwerk van uw organisatie. U kunt bijvoorbeeld bij bepaalde documenten, de email, de notities en klantgegevens. Waar u toegang tot heeft en welke informatie u kunt inzien vanuit de thuissituatie is afhankelijk van de rechten die u van de IT verantwoordelijke toegewezen heeft gekregen.

VPN = hoge investeringen

De meeste VPN verbindingen worden opgezet via een MPLS datalijn, dit is een mechanisme om data over een computernetwerk te transporteren. Vaak zijn deze MPLS dedicated datalijnen, een datalijn enkel beschikbaar voor bedrijfscommunicatie en ingesteld per gebruiker of locatie. Zodoende kan niet iemand anders dan de toegewezen locatie of gebruiker verbinding maken met het bedrijfsnetwerk.

Het nadeel van dit mechanisme is dat het een dure oplossing is en met name als er meerdere locaties moeten worden aangesloten, daar per locatie één MPLS datalijn toegewezen is. Tevens wordt er ook een extra firewall opgemaakt om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke data in het bedrijfsnetwerk binnen komt.

Wat minimaal nodig is om een VPN verbinding op te bouwen is een VPN Router, VPN Firewall en een VPN box. Vaak genoeg is er bij de medewerkers thuis reeds een router of modem aanwezig, echter is deze ingesteld op de thuissituatie en de beveiliging verhoud zich niet tot de standaard van de beveiliging binnen het bedrijfsnetwerk. Dus wordt er veelal apparatuur aangeschaft om bij de thuiswerker te installeren om een veilige verbinding te waarborgen.

Een organisatie heeft dan te maken met hoge investeringen om het werkbaar te maken, aanschaf MPLS datalijn, VPN Router en VPN box en onderzoek naar de juiste Firewall setting voor een veilige verbinding. Duur, duur, duur!

Thuiswerken met VPN Cloudbox

Kan dat niet anders? Ja dat kan anders. Een nieuwe manier van connectie maken is bijvoorbeeld een VPN Cloudbox. Het gegeven is dat een gebruiker deze Cloudbox aanschaft en aan de bestaande modem thuis kan koppelen.

De software is zo opgemaakt dat er een interne firewall in de Cloudbox zit en er enkel een internet verbinding nodig is om een veilige verbinding met het bedrijfsnetwerk te maken, zowel voor data als spraak. Een vervanging van de bestaande thuismodem is ook niet nodig daar de Cloudbox automatisch een omleiding maakt naar het bedrijfsnetwerk zonder daar extra configuraties of andere apparaten erbij te voegen. U kunt nu uw laptop aansluiten om de Cloudbox en tevens ook de IP telefoon om via VoIP thuis bereikbaar te zijn en u via het bedrijfsnetwerk kunt uitbellen.

Dus thuiswerken is ‘hot’ en makkelijk inzetbaar, dus vraag uw leverancier naar de mogelijkheden!

Meer weten over de VPN Cloudbox? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Nieuwe telefooncentrale aanschaffen? Weet waar u op moet letten!

Een nieuwe telefooncentrale aanschaffen is niet alledaags werk. In onze gratis whitepaper vindt u onafhankelijke en objectieve informatie welke u helpt bij het maken van een keuze voor een nieuw telefonieplatform.

Download nu onze gratis whitepaper >

Scroll to Top