VoIP: Mythe of waarheid?

Als klein of middelgroot bedrijf aarzel je misschien om over te stappen op VoIP. Speciaal voor jou ontkrachten we de meest hardnekkige VoIP-mythen.

Mythe 1: VoIP heeft slechte gesprekskwaliteit

Werkelijkheid: De dagen van robotachtige, hakkelende VoIP-gesprekken zijn voorbij. Moderne VoIP-diensten voor bedrijven, leveren audio van hoge kwaliteit die vaak beter is dan traditionele vaste lijnen. Geluidsonderdrukking, compressie van berichtgroottes en breedband internetverbindingen maken een heldere stemoverdracht mogelijk.

De praktijk: Volgens een beoordeling van de beste zakelijke VoIP-diensten bieden providers zoals Voclarion hoge kwaliteit en stabiele verbindingen. Dit garandeert een  uitstekende gesprekskwaliteit voor MKB afnemers. Zelfs bij lage internet snelheden blijft de gesprekskwaliteit gegarandeerd dankzij efficiënte compressie mogelijkheden. 

Mythe 2: VoIP is onbetrouwbaar en vatbaar voor uitval

Werkelijkheid: Een stabiele internetverbinding is essentieel voor VoIP. Het kiezen van de juiste provider is ook belangrijk. Betrouwbare VoIP-providers in Nederland bieden een robuuste infrastructuur met redundante systemen en failover-oplossingen. Dit betekent dat zelfs bij een tijdelijke internetstoring je VoIP-gesprekken kunnen worden omgeleid waardoor de impact beperkt blijft tot een minimale verstoring.

De praktijk: Providers als Voclarion maken 99,9% uptime waar. Dit wijst op hoge betrouwbaarheid en minimale uitvaltijd. 

Mythe 3: VoIP is gecompliceerd om in te stellen en te gebruiken

Werkelijkheid: Moderne VoIP-systemen zijn verrassend gebruiksvriendelijk. Ze worden vaak geleverd met intuïtieve webinterfaces of mobiele apps die het beheren van gesprekken, extensies en functies eenvoudig maken. Veel providers bieden naadloze integratie met bestaande CRM- of samenwerkingstools, wat je workflow vereenvoudigt.

De praktijk: Bedrijven die VoIP-oplossingen zoals Voclarion gebruiken, benadrukken de gemakkelijke installatie en gebruiksvriendelijke interfaces. 

Mythe 4: VoIP is alleen voor grote bedrijven

Werkelijkheid: VoIP is schaalbaar en kosteneffectief. Dit maakt het een ideale oplossing voor bedrijven van elke omvang. Providers bieden flexibele abonnementen die zijn afgestemd op de behoeften van MKB bedrijven. Hierdoor kun je klein beginnen en eenvoudig uitbreiden naarmate je bedrijf groeit.

De praktijk: VoIP-oplossingen zoals die van Voclarion bieden goede mogelijkheden tegen concurrerende prijzen. Hierdoor zijn functies als integratie met Microsoft Teams en voicemail zijn niet langer exclusief voor grote ondernemingen.

Mythe 5: VoIP is kwetsbaar als het om beveiliging gaat

Werkelijkheid: Net als elke technologie kan VoIP kwetsbaar zijn als het niet goed beveiligd is. Gerenommeerde VoIP-providers geven echter prioriteit aan beveiliging. Ze implementeren robuuste encryptie, firewalls en periodieke beveiligingsaudits om jouw zakelijke communicatie te beschermen. 

De praktijk: Moderne VoIP-providers gebruiken geavanceerde beveiligingsmaatregelen, zoals end-to-end encryptie en op AI gebaseerde fraudedetectie, om communicatie te beveiligen. Deze maatregelen kunnen VoIP zelfs veiliger maken dan traditionele telefoonlijnen, die vatbaar zijn voor afluisteren.

VoIP mythe of waarheid: De conclusie

Nederlandse MKB bedrijven gebruiken steeds vaker VoIP om communicatie te verbeteren, kosten te verlagen en een concurrentievoordeel te behalen. Laat je niet leiden door misvattingen. Verken de moderne oplossingen die beschikbaar zijn en ervaar zelf de voordelen van VoIP.