Voorkom VoIP-fraude met deze 5 tips!

VoIP-fraude: een steeds groter wordend probleem in de wereld van moderne telefooncentrales. Het is een angstaanjagende realiteit dat hackers steeds vaker slagen in het binnendringen van deze centrales, waarbij ze in staat zijn om gesprekken af te luisteren of zelfs geld te verdienen door naar premium-nummers te bellen. 

De financiële schade die hieruit kan voortvloeien, is voor ondernemers vaak desastreus en kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Hoewel wij als serviceprovider er alles aan doen om dit te voorkomen, ligt er ook een belangrijke verantwoordelijkheid bij jou als ondernemer. 

Daarom delen we in dit artikel 5 essentiële tips om VoIP-fraude te voorkomen.

1. Verander altijd de standaardcodes van de voicemail

Bij het gebruik van Hosted VoIP ontvang je standaardcodes voor je voicemail. Echter, het behouden van deze standaardcodes kan een potentieel beveiligingsrisico vormen. Hackers kunnen hiermee toegang krijgen tot je voicemail, gesprekken voeren, berichten beluisteren of zelfs medewerkers blokkeren. Het is daarom van groot belang om deze standaardcodes direct te wijzigen om VoIP-fraude te voorkomen.

2. Verander altijd de inlogcodes

Bij het aanmelden voor een VoIP-dienst gebruik je vaak standaardinlogcodes zoals 0000 of 1234. Deze eenvoudig te raden codes vormen een gemakkelijke prooi voor hackers. Verander deze codes direct om te voorkomen dat je telefooncentrale wordt gehackt. Daarnaast is het raadzaam om de accounts van vertrekkende medewerkers onmiddellijk te verwijderen om mogelijke inbraken te voorkomen.

3. Zorg voor regelmatige updates

Als gebruiker van Hosted VoIP ontvang je automatisch updates. Het is echter cruciaal om ervoor te zorgen dat niet alleen de VoIP-software, maar ook het besturingssysteem van je systemen regelmatig worden bijgewerkt. Daarnaast is het belangrijk om een firewall te gebruiken in combinatie met antivirus- en malwareprogramma’s en deze altijd up-to-date te houden.

4. Kies voor veilige softphone-apps

Moderne telefooncentrales bieden de mogelijkheid om vaste telefoons door te schakelen naar mobiele apparaten via softphone-apps. Bij het kiezen van een softphone-app is het van belang om te kiezen voor een betrouwbare en veilige optie. Gratis software kan aantrekkelijk lijken, maar kan uiteindelijk leiden tot onvoorziene kosten. Vertrouw daarom op software aanbevolen door je telefooncentraleleverancier voor gegarandeerde veiligheid en betrouwbaarheid.

5. Beperk internationale gesprekken

Internationale gesprekken naar onbekende bestemmingen kunnen leiden tot aanzienlijke financiële schade. Door een belimiet in te stellen op je telefooncentrale kun je ongewenste uitgaande gesprekken voorkomen. Daarnaast is het verstandig om een pincode in te stellen voor gesprekken naar risicolanden, waardoor alleen geautoriseerde personen deze gesprekken kunnen voeren.

Tot Slot

Hackers zijn voortdurend op zoek naar manieren om toegang te krijgen tot je gegevens. Wees daarom altijd kritisch en deel nooit zomaar je gebruikersnaam en wachtwoord, zelfs niet als daar om gevraagd wordt door een vermeende serviceprovider. Gebruik je gezonde verstand en wees alert op verdachte telefoontjes of verzoeken om gevoelige informatie. Denk altijd aan je eigen veiligheid en die van je bedrijf.