Wat is VoIP? Alles wat je moet weten over VoIP telefonie 2.0

VoIP (Voice over Internet Protocol) technologie maakt bellen via het internet mogelijk, een revolutionaire stap die al vele jaren geleden is gezet. Met de evolutie van deze technologie, is VoIP nu geïntegreerd met videoconferencing, chat berichten, samenwerkingstools en meer, onder de paraplu van ‘Unified Communications’. VoIP is door deze integraties relevanter dan ooit!

VoIP biedt naast voordelige beltarieven, geavanceerde functies zoals doorschakelingen, keuzemenu’s, nummerweergave, voicemail-naar-email, en de optie voor CRM-integratie waarbij klantinformatie direct beschikbaar is tijdens inkomende gesprekken.

Voordelen

  • Flexibiliteit: Werk vanaf elke locatie – thuis, op kantoor of onderweg, met slechts een internetverbinding.
  • Schaalbaarheid: Pas eenvoudig het aantal gebruikers aan naargelang je bedrijfsbehoeften.
  • Kosten: VoIP kan aanzienlijk goedkoper zijn, zeker voor internationale gesprekken.
  • Gemak: Beheer je telefooninstellingen online; regel een keuzemenu of doorschakeling met slechts een paar klikken.

Varianten

  • Cloud: De VOIP software wordt gehost door een externe aanbieder in de Cloud tegen een vast bedrag per maand.
  • On Premise: Installeer de software op een eigen server, ideaal voor bedrijven die extra veiligheidseisen stellen aan hun communicatie.

Praktijkvoorbeelden

Nu, laten we deze technologie in een praktische context plaatsen. Veel bedrijven combineren Microsoft Teams met VoIP om op licentiekosten te besparen, maar ook omdat ze ontdekten  dat de basale telefonie-functionaliteit van Microsoft Phonesystems niet voldoet aan hun behoeften. Hier komen andere leveranciers in beeld.

Er zijn leveranciers die een native Teams-app bieden die naadloos integreert met Teams zonder de noodzaak van dure Phonesystems licenties. Deze app brengt een rijke set aan telefonie functionaliteiten waardoor bedrijven meer kunnen doen zonder extra financiële last. Ook Call Center oplossingen zijn native binnen Teams mogelijk.

Microsoft Teams

Het aanschaffen van high-end licenties bij Microsoft zou je wellicht niet meer naar VoIP laten kijken, maar als je kostenbewust bent, is het zeker de moeite waard om naar de VoIP-oplossingen van andere leveranciers te kijken. Deze oplossingen integreren perfect met Microsoft Teams, waardoor gebruikers alles vanuit hun Teams-omgeving kunnen bedienen zonder enige technische hindernis.

Praktische tips

Wanneer je overweegt over te stappen op een VoIP-oplossing, is het belangrijk goed geadviseerd te worden over de functionaliteiten die het meest relevant zijn voor jouw bedrijf. Overweeg zeker de oplossingen van leveranciers die zowel schaalbaarheid bieden als de mogelijkheid om verouderde telefoontoestellen aan te sluiten, waardoor je niet direct geconfronteerd wordt met grote vervangingsinvesteringen.

Meer weten? Neem contact met mij  op, ik help je graag!