De week tegen eenzaamheid – Hoe eenzaamheid verminderd kan worden binnen zorginstellingen

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Om aandacht te geven aan deze eenzaamheid is de week van de eenzaamheid in het leven geroepen. Het doel van deze week is om nieuwe contacten te leggen en bestaande contacten te versterken, maar eenzaamheid verhelp je niet in één week.

De belangstelling voor eenzaamheid en sociaal isolement is groter dan ooit. Misschien wel omdat er steeds meer bekend is over de negatieve invloed die eenzaamheid op de gezondheid van de mens kan hebben. Vooral ouderen zijn het slachtoffer van eenzaamheid. Mensen om hen heen komen te overlijden en in sommige gevallen komt de familie niet of weinig langs. Iedereen is druk met zijn of haar eigen leven en vergeet hoe eenzaam sommige ouderen zijn.

“Het is een hoge prijs die je betaalt voor ouder worden: niemand meer hebben om mee te praten.” – Margriet

Veel zorginstellingen werken met verouderde apparatuur en techniek. Het zorgpersoneel staat onder hoge werkdruk en er is nauwelijks tijd voor elkaar. Hoewel er inmiddels vele malen slimmere manieren zijn om de zorg efficiënter en eenvoudiger te maken, zijn de meeste zorginstellingen terughoudend. De implementatie van nieuwe technieken roept soms weerstand op binnen de organisatie.

“Eens per maand is er een uitje van Humanitas. Dat is zo heerlijk. Dan kom ik er een middagje uit.” – Margriet

Zou het niet prachtig zijn als er tijd en geld overblijft voor het verlenen van echte zorg. Zorg waarbij het personeel weer kan zorgen in plaats van bezig zijn met administratieve rompslomp en het nalopen van valse meldingen. Zorg waarin het zorgpersoneel tijd heeft om activiteiten te organiseren, ouderen vaker leuke uitstapjes kunnen doen en er meer tijd is om gezellig een praatje te maken met bewoners. De technieken om de zorg goedkoper te maken zijn er, maar nog weinig zorginstellingen gebruiken deze.

Tijd voor elkaar, dat moet de boodschap zijn. Met name tijd en rust vinden om aandacht te geven aan bewoners van zorginstellingen. Even wat vaker een gezellig praatje, een kopje koffie drinken en wat vaker leuke uitjes. Het kan allemaal, als een zorginstelling maar durft te innoveren.