Misschien ken je het wel. Op je werk zijn maar een aantal plekken waar je goed mobiele ontvangst hebt. Heel irritant als je juist goed bereikbaar moet zijn. Hoe kan je toch zorgen dat je binnen een kantoorgebouw goed mobiel bereik hebt? Zeker als je weet dat 40% tot 60% van mobiele gesprekken gebeurt vanuit gebouwen.
Oorzaken slecht bereik
De belangrijkste veroorzaker van slecht bereik zijn de steeds strenger wordende isolatie-eisen die nieuwe kantoorgebouwen bijna ondoordringbare vestingen maken voor mobiele signalen. Bij de bouw van nieuwe kantoorgebouwen wordt vaak te weinig rekening gehouden met dit probleem. Goede mobiele communicatie binnen een kantoorgebouw staat bij de vastgoedontwikkelaars (nog) niet hoog op de agenda.
Daarnaast hebben de moderne smartphones, zoals iPhone, vaak een minder goed bereik dan de oude mobiele GSM’s. Door alle technische snufjes heeft de smartphone aan signaalsterkte ingeboet.
Oplossingen slecht bereik
Er zijn gelukkig een aantal oplossingen om het slecht bereik binnen een gebouw op te lossen.
Ga op onderzoek uit
De meest simpele manier is om binnen het gebouw op speurtocht te gaan. Houd je smartphone rechtop en onderzoek aan de hand van de dekking streepjes waar de verbinding het beste is. Probeer vervolgens de plekken met een zwak signaal te vermijden.
Andere telefoon of provider
Heeft het onderzoek weinig opgeleverd of alleen plekken waar je nu niet de hele dag wil of kan werken. Dan is het een optie om eens te kijken naar een andere smartphone die een sterkere antenne heeft. Of onderzoek onder je collega’s of er een provider is die een betere verbinding oplevert op de plaatsen waar je je telefoon het meest gebruikt.
Neem een signaal versterker (Femtocell)
Er zijn ook signaalversterkers te koop waarmee je het bereik binnen het gebouw kunt verbeteren. Zo’n versterker bestaat uit een hoofd/buiten antenne en 1 of meerdere binnen antennes. Vergelijk het met de wifi repeaters. De hoofdantenne plaats je op een plek met goed bereik. De andere antennes plaats je op plekken waar juist bereik nodig is. Door de koppeling van de twee antennes is er nu ook op de plekken met zwak bereik een goede ontvangst. Er zijn verschillende webshops waar je een signaal versterker kan kopen.
Distributed Antenna System
Een signaal versterker kan een oplossing zijn, maar wanneer het mobiele signaal echt te wensen overlaat of zelfs niet aanwezig is dan zal er naar een meer professionele oplossing gezocht moeten worden. Denk hierbij aan een zogeheten DAS systeem. DAS staat voor ‘Distributed Antenna System’, waarbij alle mobiele signalen van verschillende providers via één intern antennesysteem wordt verspreid. Met een DAS systeem is het in elk gebouw mogelijk om een optimaal signaal te verzekeren voor de aanwezige communicatie-apparatuur. Veel ziekenhuizen, stations en heel Schiphol zijn voorzien van een DAS systeem.
Zo’n traject start altijd met een meting die inzichtelijk maakt wat het bereik is binnen het gebouw. Het resultaat is een plattegrond waarop de 3G en/of 4G signaalsterkte en kwaliteit is aangegeven voor elke gewenste provider. Hou rekening met een kostenplaatje vanaf 1500 euro.
De toekomst? Voice of Wifi!
De nieuwste techniek om slecht bereik te voorkomen is afkomstig van telecomproviders zelf en heet ‘Voice over Wi-Fi‘ of kortweg ‘VoWIFI’. Met deze techniek wordt, bij slecht bereik, de smartphone van een mobiele beller automatisch overgeschakeld naar het Wi-Fi netwerk om een telefoongesprek af te handelen. Je moet wel een smartphone hebben die deze techniek ondersteunt.
Vodafone heeft als enige provider VoWiFi reeds geactiveerd in haar netwerk. KPN volgt vermoedelijk eerste helft 2017.
Daarnaast zie je ook veel gebruikte smartphone Apps uitgerust worden met belfuncties. Zo kan je bellen en gebeld worden via WhatsApp, Skype, Facebook Messenger. Apps waarvoor je alleen een data/WiFi verbinding nodig hebt.
Verhoog nu je telefonische bereikbaarheid!
Voclarion heeft flink wat klanten geholpen met het inzichtelijk maken en letterlijk en figuurlijk verbeteren van de telefonische bereikbaarheid. Heb je vragen of wil je meer weten of de de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.